Om te weten

Edelstenen

Edelstenen in de natuur gevonden, zijn meestal onzuiver, hebben veel insluitsels en zijn vaak niet helder van kleur. Insluitsels zijn b.v delen van andere mineralen die tijdens het stollingsproces van een kristal werden ingesloten. Diep in de aarde onder enorme druk en heel hoge temperatuur.

Insluitsels geven een eigen kenmerk aan de kristallen waarin ze worden gevonden. Edelsteen deskundigen kunnen vaak door het soort “verontreiniging” wat zich in de steen bevindt, herkennen waar deze werd gevonden.

Wanneer de ruwe kristal door een slijper zijn vorm heeft gekregen, zal de prijs ook erg afhankelijk zijn van het slijpsel en grootte, maar meer nog van helderheid en kleur van de edelsteen: hoe groter de helderheid en hoe sprankelender de kleur, des te duurder de steen zal worden.

Voor veel mensen zullen deze stenen te kostbaar worden om aan te schaffen. Met hedendaagse techniek echter kunnen alle edelstenen op de een of andere manier worden behandeld zodat de steen er perfect, soms bijna te mooi uit komt te zien.

De prijs van behandelde edelstenen is beduidend lager dan die van onbehandelde stenen.

Robijn en Smaragd b.v. ,normaal hele dure edelstenen, hebben meestal barstjes in het oppervlak. De stenen zien er dan troebel en oneffen uit. Door ze nu te verhitten en te dompelen in vloeibaar loodglas, wordt het oppervlak mooi strak en wordt de kleur prachtig sprankelend. Edelstenen daarvan geslepen zijn met het blote oog niet te onderscheiden van onbewerkte.

In sieraden worden heel vaak bewerkte stenen gebruikt. Dus echte edelstenen, weliswaar bewerkt, hebben dezelfde fysische eigenschappen -hardheid, glans e.d – als de onbewerkte, maar zijn in prijs makkelijker aan te schaffen.

Op mijn edelsteen pagina vindt u zowel bewerkte als onbewerkte edelstenen. Op de laatste regel van de informatie vindt u behandeld of natuurlijk.

Dit ter onderscheiding van synthethische stenen die geheel in het laboratorium vervaardigd worden en totaal andere fysische eigenschappen hebben als de behandelde echte edelstenen!!

Edelstenen om te weten

© Copyright - Edelsteenverkoop