Hoe verzorg je opalen?

Hoe verzorg je opalen?

Opalen zijn kwetsbaarder dan andere edelstenen zoals diamanten en saffieren. Hun hardheid (krasbestendigheid) is beduidend lager. Ze behoeven wat meer zorg en een voorzichtiger behandeling als ze worden gedragen.
Opaal kan zoals iedere andere edelsteen breken, er kunnen stukjes afbreken, kunnen krassen, of hun glans verliezen wanneer er niet zorgvuldig mee wordt omgegaan.
Langere tijd bloodstellen aan oplosmiddelen of andere chemische middelen kan de steen beschadigen of “uitdrogen”, waardoor het kleurenspel verloren gaat. Wees in het bijzonder voorzichtig om opalen (ook zilver) blood te stellen aan chloor of bleekwater, wat er een zeer destructieve uitwerking op heeft. Het beste is dat u sieraden met opaal af doet tijdens het sporten, bij het werken in de tuin of tijdens huishoudelijk werk als afwassen en schoonmaken. Klop of wrijf niet met uw opaal over hout of metaal. Ook dat kan uw steen beschadigen.
Door z’n zachte structuur is het niet aan te bevelen om sieraden met opaal, in het bijzonder ringen met opaal, iedere dag te dragen.
Ze komen het beste tot hun recht wanneer ze gedragen worden bij speciale gelegenheden in plaats van “ring voor alledag”.
Ethiopische opalen (Welo Opaal) hebben een andere zorg nodig dan andere opalen wat komt door de eigenschap dat ze water absorberen.
Wat over het algemeen wordt beweerd dat het goed zou zijn opalen in water te dompelen, heeft geen zin. Juist zou je dit met de Ethiopische (Welo) opalen moeten vermijden.
Als ze nat worden, of onder water gedompeld worden voor een bepaalde tijd, zullen ze hun kleurenspel verliezen en bijna doorzichtig worden. U hoeft hiervan niet te schrikken
want als ze op een normale manier kunnen drogen, krijgen ze hun eigenlijke kleuren weer terug. Afhankelijk van opaal grootte en de tijd dat ze in water hebben gelegen zal de tijd om te regenereren duren.
Daarom is het beter om de steen helemaal niet met water in aanraking te laten komen. Ook niet met b.v huid- en badolies.
Poets ze alleen schoon met een droge, zachte doek die het oppervlak van de steen niet kan beschadigen.
Zo zult u lang kunnen genieten van deze veelkleurige, heel bijzondere edelsteen.

© Copyright - Edelsteenverkoop