Moissanite, een fonkeling in uw leven!

Vijftig duizend jaar geleden stortte een meteoriet neer in de woestijn van Arizona. Wat nu bekend staat als  de “Meteor Crater.” Brokstukken van deze meteoriet lagen verspreid over de woestijn. In 1893 begonde Nobelprijs winnaar, de wetenschapper Henri Moissan, fragmenten van deze meteoriet te bestuderen in het nabijgelegen stadje Diablo Canyon. In deze fragmenten ontdekte Dr. Moissan kleine hoeveelheden van een glinsterend nieuw mineraal.  Met vuur en schittering wat nog nooit eerder gezien is op aarde. Aanvankelijk dacht hij diamant gevonden te hebben. Na uitgebreid onderzoek echter concludeerde Dr. Moissan dat dit mineraal gemaakt was van siliciumcarbide.

 

In 1905 in Diablo Canyon (USA) suggereerde de bekende  juwelenspecialist en mineralogist, George Kunz, het nieuwe mineraal Moissanite te noemen ter ere van Dr. Moissan.Natuurlijke Moissanite komt echter heel kleinschalig en in geringe hoeveelheden voor op onze planeet. Daarom zou het nog een eeuw duren voor dat dit prachtige mineraal, na veel experimenteren in laboratoria, kon worden gereproduceerd. Nu kunnen we het eindresultaat, de prachtig fonkelende Moissanite, bewonderen in schitterende juwelen.


Geïnspireerd door de ontdekking van Dr. Moissan, ontwikkelde eind 1980 een bedrijf uit North Carolina, genaamd CREE, een eigen proces voor het produceren van grote monokristallen van Moissanite. Moissanite bestaat uit koolstof en silicium. Door toepassing van zeer hoge temperatuur en zeer hoge druk ontstaat hieruit Siliciumcarbide, het Moissanite kristal.

moissanite kristallen

In de zomer van 1995 onderzocht een bekende diamantslijper monsters van Moissanite en ontdekte dat goed geslepen kristallen schitterend nieuwe edelstenen zouden voortbrengen. Door samenwerking van CREE, die het Moissanite kristal vervaardigde en  Charles & Colvard, die zorgde voor het slijpen en de distributie, begon de Moissanite zijn opmars in schitterende sieraden. Jaren lang werd het gebruik van Moissanite in sieraden wereldwijd gecontroleerd door de patenten van dit bedrijf.

Deze patenten zijn in augustus 2015 in de VS verlopen en in 2016 in de meeste andere landen. Daardoor is de productie en verkoop van Moissanite nu vrij van patenten en geschied ook buiten de USA.  met name in India en China. Ook is hierdoor grotere diversiteit in kleur ontstaan. Omdat de kleur variaties minder arbeidsintensief zijn in de vervaardiging, zijn deze spetterende  kleur Moissanites vaak heel prijs gunstig te verkrijgen. Werd de zuiver witte (als tegenhanger van de diamant) verreweg het meest vervaardigd, nu zijn het juist ook de kleurrijke, fonkelende Moissanites die een geweldige opgang maken.

Ja, MOISSANITE geeft een kleurige fonkeling aan uw leven!

De kleurvariaties van Moissanite.

Om te begrijpen hoe kleur in Moissanite ontstaat, is het belangrijk om te weten waardoor kleur in de edelsteen wordt veroorzaakt. Een behandeling kan kleur of juist het “witter” maken van de Moissanite tot gevolg hebben.

Tijdens de vervaardiging van het oorspronkelijke ruwe Moissanite kristal verbonden zich niet alle silicium en koolstofatomen correct. Dit gebeurt ook in de natuur bij diamant waar koolsof atomen, de basis van diamant, zich niet regelmatig vormen. Er ontstaan dan onregelmatigheden in de opbouw van het kristal, het kristalrooster. Deze onregelmatigheden absorberen kleine hoeveelheden energie uit het lichtspectrum en geven daardoor Moissanite zijn karakteristieke kleur.

Door het toepassen van grote hitte onder heel hoge druk kunnen deze verbroken verbindingen zich opnieuw opbouwen. Het resultaat is een Moissanite die zuiverder is en aanzienlijk kleurlozer

een spetterend witte moissanite

Dit eindproduct heeft nu een volmaakter kristalrooster dan oorspronkelijk het geval was waardoor het proces onomkeerbaar is. Ook is de structuur van de steen nog sterker geworden.

Door deze behadelingsmethode ontstaan o.a. de perfect witte Moissanites. Maar omdat deze kwaliteit relatief weinig wordt bereikt, zijn dit (net als bij natuurlijke diamant) de kostbaarste variaties. Hoewel altijd nog slechts een fractie van wat een diamant van deze kwaliteit kost.

Waarom zijn behandelde Moissanites kleurlozer?

Licht is energie. wanneer licht op de Moissanite-edelsteen valt laat het kleine hoeveelheden energie toe in kristalrooster van de steen. Is het kristalrooster perfect, dan zal dezelfde energie worden weerkaatst zonder energie te absorberen. Is het kristalrooster echter onregelmatig, zal het delen van die energie absorberen. Door deze absorptie van delen uit het kleurspectrum zal de steen een bepaalde kleur krijgen.

Heeft een Moissanite deze behandeling van grote hitte en zeer hoge druk ondergaan, dan zijn het dus vaak de zuiver witte, spetterende Moissanites.

Als synthetische edelsteen is Moissanite zo goed als perfect.
Zelfs is deze steen bestand tegen vuur en zuren en zeer stootvast. Door al deze factoren zal de Moissanite jaar na jaar zijn sprankelende schittering behouden.

Moissanite, een fonkeling in uw leven!

Moissanite wordt in wit maar dus ook in verschillende kleuren vervaardigd. De standaard tabel van diamant wordt ook toegepast voor Moissanite:

Gezet als een edelsteen in een een sieraad zal zelfs een”kenner” niet zien of u een diamant of een Moissanite draagt. Echter met optische instrumenten is er natuurlijk verschil te ontdekken. Zo heeft diamant enkele breking, moissanite dubbele breking. Moissanite heeft naaldvormige insluitsels wat bij diamant niet voorkomt.  Deze verschillen zijn welliswaar alleen met goede optische instrumenten waar te nemen.

Coating: En oppervlakte behandeling

Een andere behandelingsmethode is het “Coaten” van de steen. Hierbij wordt een minuscuul dun laagje gekleurd materiaal over het oppervlak van de steen aangebracht. Dit om meer kleur variatie toe te voegen. Deze oppervlakte behandeling geeft een prachtige kleur en schittering, is echter minder sterk.

paarse moissanite
oranje moissanite
kersenrode moissanite

Kleuren als paars en oranje zijn zeker aangebracht via coating. Het zijn kleuren die niet ”eigen” zijn van Moissanite.                                                           

Een kersen rode variëteit heeft een andere bewerking ondergaan. En Moissanite wordt “gebombardeerd” met ionen waardoor deze kleur ontstaat. Voordeel is dat alle goede eigenschappen van de Moissanite blijven.

Zirkonia (CZ) was erg lang de goedkope tegenhanger voor diamant. De eigenschappen als glans, hardheid en duurzaamheid liggen echter beduidend onder die van Moissanite.

Men kan nu silicoon koolstof kristallen vormen van zulk een zuiverheid dat het kan concurreren met iedere aardse edelsteen wat betreft vuur en schittering. De schittering van moissanite is met een refractive index van 2.65 tegen 2.45 van diamant zelfs sterker dan die van diamant! De hardheid is hoger dan die van saffier en robijn. Volgens de schaal van Mohs is diamant het hardst met 10. De moissanite volgt met 9.25.

Moissanite wordt geslepen in vele vormen en maten. Gekleurd of wit, altijd schitterend…..

De Moissanite zal zijn leven lang voor u sprankelen!!


© Copyright - Edelsteenverkoop