Wat is Moissanite?

Moissanite, een fonkeling in uw leven!

Moissanite is een heel zeldzaam en uitzonderlijk mineraal, dat bijna alle kwaliteiten van diamant heeft.Het werd voor het eerst ontdekt in 1893 door een wetenschapper die meteoriet gesteente onderzocht van een krater in Arizona. In eerst instantie dacht hij diamant gevonden te hebben, maar enkele jaren later toen het materiaal dmv. verscheidene tests in het laboratorium was onderzocht, werd het als een nieuwe spectaculaire edelsteen geclassificeerd.


De verbinding van natuurlijke silicoon carbide is hier op aarde nauwelijks te vinden. De steen is vernoemd naar z’n ontdekker, de Franse chemicus Dr. Henri Moissan. Deze heeft zijn verdere leven gewijd om dit zeldzame mineraal, dat tot de hardste materialen van deze aarde behoort, na te maken.Vele jaren later werd op een research laboratorium in North Carolina (Amerika) het proces verder geperfectioneerd en gepatenteerd.


Men kan nu silicoon carbide kristallen vormen van zulk een zuiverheid dat het kan concurreren met iedere aardse edelsteen wat betreft vuur en schittering. De schittering van moissanite is met een refractive index van 2.65 tegen 2.45 van diamant zelfs sterker dan die van diamant! De hardheid is hoger dan die van saffier en robijn. Volgens de schaal van Mohs is diamant het hardst met 10. De moissanite volgt met 9.25.


Als synthetische edelsteen is moissanite zo goed als perfect.
Zelfs is deze steen bestand tegen vuur en zuren en zeer stootvast. Door al deze factoren zal de moissanite jaar na jaar zijn sprankelende schittering behouden.
Moissanite wordt in wit maar ook in verschillende kleuren vervaardigd. Meestal worden helderheid en kleur gemeten naar de diamant schaal.

moissanitecolorclaritychart

Gezet als een edelsteen in een een sieraad zal zelfs een”kenner” niet zien of u een diamant of een moissanite draagt. Echter met optische instrumenten is er natuurlijk verschil te ontdekken. Zo heeft diamant enkele breking, moissanite dubbele breking. Moissanite heeft naaldvormige insluitsels wat bij diamant niet voorkomt. De hardheid van moissanite is in alle richtingen gelijk, dus zullen de polijstlijnen ook allemaal in dezelfde richting lopen. De diamant wordt in verschillende richtingen gepolijst. Deze verschillen zijn welliswaar alleen met goede optische instrumenten waar te nemen.


Net als bij diamant hangt de prijs van moissanite erg af van zuiverheid, helderheid, kleur en slijpsel. De steen is door z’n speciale eigenschappen en intensieve vervaardigings procedure duurder dan cubic zirkonia maar een stuk goedkoper dan een echte diamant. Een moissanite in wit of in kleur, zal dan ook heel lang voor u fonkelen.

 

Een zuiver witte moissanite
© Copyright - Edelsteenverkoop